Журнал

Рецепти – українські, стандарти – НАТОвські

Рецепти – українські, стандарти – НАТОвські

За принципом шведського столу сьогодні харчуються військовослужбовці 14 військових частин. До кінця року їх буде  вже 23. А 2019 року що таке шведський стіл знатимуть у всіх Збройних Силах України

Наші військовослужбовці, які були в різних миротворчих місіях та закордонних відрядженнях, розповідають, що на військових базах Північноатлантичного альянсу в їдальнях всього стільки, що скуштувати фізично неможливо. Меню складається щонайменше з двох перших страв. На гарнір – декілька варіантів каш, овочі, картопля. До них – м’ясо свинини, яловичини, індички, курячі стегенця тощо. Багато також салатів, випічки та нетрадиційних для нашої кухні хотдогів, гамбургерів, чізбургерів.

На десерт є шоколад, тістечка, джеми з різних ягід та фруктів та інщі солодощі.  Також пропонуються соки, кава та багато сортів чаю.

Тут діє правило: військовий має вийти ситим.

Весь процес відбувається за принципом шведського столу. Байдуже, сніданок це, обід чи вечеря. Головне, що їдальню відвідують тоді, коли це зручно, і взяти собі в тарілку військовий може стільки, скільки зможе з’їсти. Тривалість трапези обмежується тільки індивідуальним робочим графіком. Якщо в тебе немає невідкладних справ, ти не в наряді, не на чергуванні, то в їдальні навіть можна подивитися телепередачі на великій плазмовій панелі.

Начальник центрального управління продовольчого забезпечення Збройних Сил України полковник Микола Куклюк зазначає, що до цього прагнуть і в українському війську, а перехід на нову систему харчування набирає обертів.

Ось тільки про шведський стіл у зоні АТО говорити ще зарано, принаймні цього року. Хоча пробний варіант такого харчування в планах є, і першими будуть частини, що боронять Україну на Приморському напрямку.

–  В одному з оперативно–так­тичних угруповань (ОТУ) ми випробуємо нову систему і вивчимо всі можливі ризики, що треба закупити, зробити, – зазначив офіцер.

Що ж стосується решти, то, за його словами, з наступного року першими на нову систему харчування перейдуть військові частини, де матеріальна база не оновлювалася з 60–70–х років. А загалом 2018 року заплановано перевести на шведський стіл 50% від усіх Збройних Сил України.

– Основне, що докорінно змінилося в системі продовольчого забезпечення нашого війська, це проведення закупівлі продуктів харчування безпосередньо війсь­ковими частинами відповідно до Каталогу продуктів, який налічує 355 позицій. У ньому є й те саме різноманіття м’ясних виробів, сири, джеми, яблука, кавуни, банани, – зазначив полковник Микола Куклюк.

Але тут виникає чимало запитань. Чи дійсно наш військовослу­жбовець отримує в їдальні сьогодні те саме, що його аме­ри­канський, канадський чи французький колега? Чи зможе обрати собі чай серед декількох його сортів? Чи зможе він покласти до тарілки їжі стільки, скільки захоче, а не визначену норму?

В арміях країн НАТО в середньому, витрачають на харчування одного військовослужбовця понад 400 гривень за добу. У Збройних Силах України аналогічний бюджет значно скромніший – 75 гривень.

Але при переході на нову систему харчування витрати практично не збільшуються. Потребує суттєвих капіталовкладень лише оновлення матеріально–технічної бази самих їдалень.

Наприклад, у Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації вже перейшли на шведський стіл. Сума, яка витрачалася на харчування одного курсанта, при цьому збільшилася лише на одну гривню, а якість виросла в рази. Як виявилося, потрібно було просто відмовитися від неефективної радянської системи. Коли не було вибору, а курсант за нормою отримував певну кількість хліба, круп та жирів.

За словами начальника продовольчої служби військового вишу підполковника Дмитра Коншина, спочатку було зроблено капітальний ремонт кухонних приміщень та проведено повне технічне переоснащення їдальні. Важливо, що з переходом на нову систему харчування оновлено кухонну техніку, а відтак покращилася технологія приготування.

Серед плюсів цієї системи – залучення до організації харчування штатних кухарів, що підвищує бойову готовність і автономність дій військ. Крім того, у штатні розписи військових частин введено обслуговуючий персонал їдалень. Передбачено, що половина кухарів будуть військовослужбовцями, а решта – працівниками ЗС України. А підготовку кадрів буде здійснювати 184-й навчальний центр. Ця професія стане привабливою, вважають у продовольчому управлінні українського війська, адже з січня 2018 року грошове забезпечення військового кухаря становитиме близько 10 тисяч гривень.

– Коли ми перейшли на шведський стіл, курсантам на вибір запропонували  різноманітний асортимент страв, зокрема овочі, фрукти, кисломолочні продукти з нового, значно розширеного, каталогу. Їм це сподобалося. Апетит в них покращився, і вони із задоволенням відвідують їдальню,  – зазначив офіцер.

Попри те, що тепер в їдальні військовослужбовець дістав змогу вибирати на власний смак щось із двох–трьох запропонованих перших і других страв, салати, фрукти, тістечка тощо, весь його раціон обмежується тими ж 75 гривнями. І в тарілку собі він може покласти стільки їжі, щоб не перевищити ліміт. Будемо відверті, хоч каталог продуктів налічує 355 позицій, наше нове харчування ще не дотягує до бажаного ідеалу.

Але, звичайно, й це прорив. Головне, що кінцевий споживач вже оцінив нововведення. Адже є з чим порівнювати. Тож повертатися до казанка із кашею на своєму столі наш військовослужбовець уже не хоче.

Ігор ПАРУБСЬКИЙ

Ти станеш командиром!

Військо України
Powered by Ajaxy

Партнери проекту