Журнал

СТРАТЕГІЧНА ЗБРОЯ «УКРОПУ»

СТРАТЕГІЧНА ЗБРОЯ «УКРОПУ»

Прямуючи повз заклад з креативно-кумедною вивіскою «Годуємо з 9.00 до 21.00. Після двадцять першої – їсти зась! Москалям та перевертням вхiд заборонено», над яким майорів синьо-жовтий  прапор, не зміг не зайти

Ukrop7Затишне приміщення під назвою «УКРОП» очікуванням цілком відповідало: букетики свіжого кропу замість квітів прикрашали кожен столик. Єдине, що викликало питання, то це картини із зображенням гольфістів. Вони були всюди. Хазяїн кафе Віктор Гладкий відразу «розставив всі крапки над «і».
– До початку кримських  подій теперішній «УКРОП» успішно виконував функцію місця зустрічі членів Запорізького гольф-клубу, представником якого є і я, – пояснив Віктор. – Змагання з гольфу проводяться в багатьох країнах світу, зокрема і в Росії.  За сезон я відвідував 3-4 турніри у Москві. Зрозуміло, що мав там багато друзів. Так само й  вони із задоволенням бували в мене, багато часу просиджуючи у моєму кафе. Аж допоки  раптом  не з’ясувалося, що ми – вороги!
Тоді вони почали називати мене «укропом», а я й не заперечував. Так, я – УКРОП!!! Більше того, зробив плакат, сфотографувавшись із кропом. Запропонував щось таке зробити і своїм російським товаришам. Та сфотографуватися на тлі надпису з лаконічним словом, яким навіть колишній міністр закордонних справ України охарактеризував лідера сусідньої держави, їм духу забракло!
Поступово став і своїх співробітників називати «укропчиками». Так виникла ідея перейменувати і заклад на «УКРОП», – продовжує Віктор. – Наш колектив відправляє посильну допомогу в зону АТО. Це сало різних видів і всілякі паштети.  Тисячний з моменту початку наших регулярних передач бійцям АТО шматочок сала ми виклали на продаж в одній із соцмереж. Такого успіху я не очікував. Невеликий шматок підскочив у ціні від 100 до 2200 грн. З цієї нагоди ми зробили невеличке свято, запросили військових із тих, хто в той час був у нашому  місті. А волонтери переконали нас у тому, що ховатися більше не треба: «Ми – УКРОПИ! І ми постачаєм нашій армії сало!».
UkropСьогодні без вдаваної скромності я можу сказати, що на це сало для бійців іде вся моя зарплата, весь прибуток фірми, всі премії, які могли бути у співробітників, усі чайові. І це не наказ боса, це – виважене рішення всього колективу. Співробітники не лише беруть участь у виробництві сала для відправки, паштетів. Ми створили коптильню, яка не має аналогів у країні. В ній ми і готуємо продукт до транспортування, – сказав майстер коптильної справи.
Тут офіціантка принесла патріотично оформлену нарізку сала від шеф-кухаря. Там був і сальний паштет в тертому шоколаді, який в народі називають «українським снікерсом». Вже не словами переконавши, що продукти відмінної якості, Віктор продовжив розповідь. І пояснив, чому сало стало об’єктом такої надмірної уваги: «По-перше – смачний продукт! А по-друге,  якщо пригадати історію, то приблизно понад  6 тис. років до н.е. зустрічається перший опис сала. Вже під час будівництва єгипетських пірамід розуміли, що для того, аби нагодувати силу-силенну  робітників, потрібен енергетичний продукт. Це сало й хліб. Знав це і Олександр Македонський. Для того щоб солдати не голодували у тривалих походах, наказував вести слідом за військом стада тварин. І у кожного вояка був у кишені шматочок сала.
В коротких перервах між боями воїни мали змогу легко й швидко підкріпитися. Кращого продукту  для захисників і нині годі  шукати.
Проте працювати із салом легко лише на перший погляд. А все тому, що немає однакових шматків ні  щодо товщини, ні за структурою. Всі свині, кабани – різні, і годують їх по-різному. Тому завжди доводиться коригувати процес приготування. Купуючи сало на ринку, неодмінно куштую його. Щоб, боронь Боже, не придбати неякісний продукт. Шматки намагаюся вибирати без прошарків, цілковито білого кольору, завтовшки в три пальці. Потім сало, не жаліючи солі, потрібно обсипати з кожного боку шаром  не менше сантиметра. В жодному разі не додавати ніяких спецій. І  не менше ніж 10-14 днів протримати в такому стані. Після чого маємо так званий напівфабрикат. Хоча й такий продукт вже можна споживати, та для кращого його транспортування я надаю перевагу копченню. Тут не обійтися без згаданої раніше коптильні. Ми називаємо її сальним колайдером. Пристрій не менш важливий, ніж його адронний аналог.  І за якість готової продукції я ручаюсь, адже серед дегустаторів і мій семирічний син. Тепер залишилося лише герметично запакувати її для транспортування…
Ukrop2Тут пролунав дзвінок. Після короткої телефонної розмови Віктор сказав, що щойно спілкувався з комбатом із передової. «Петровичу, спасибі за снікерс!» – подякував той за смачну підтримку армії. І радість засяяла на обличчі Петровича від того, що чергова партія його найенергетичнішого продукту доставлена за призначенням.
–Я хочу, щоб хлопці, які сьогодні захищають наше з вами мирне життя, смачно їли. Щоб у них на передовій все це було! – з неприхованою гордістю за свою працю, яку високо цінують бійці на фронті, підсумував  Віктор. – До речі, салом (його приготуванням і збереженням)  я почав цікавитись і займатись тільки через АТО. Першим поставленим завданням було зробити  такий продукт, котрий за температури 36-38 градусов не псувався б. Завдання було виконане протягом двох тижнів. І ось вже не один місяць наше сало на озброєнні української армії. Завдяки небайдужим і щирим людям сало-трафік налагоджений та працює, як годинник. Волонтери, які доправляють наші посилки с переробленим салом у зону АТО,  коли їдуть до нас, везуть свіже, іноді солоне сало. І такі передачі ми отримуєм із багатьох областей України. Трапляється, що люди, виявляючи бажання взяти участь у шляхетній справі, пропонують посильну фінансову допомогу. Але я грошей не беру, всі продукти купую за власний кошт.  А як маєте бажання допомогти – приносьте сало в «УКРОП»!!!
Долучився до гарної справи і я – придбав шматочок фірмового копченого сала. Направду кажучи, обійшлося недешево – 130 грн за кіло. Та Віктор запевнив, що два такі ж шматки, як купив я, відправить  хлопцям на фронт. А в тому, що так воно й буде, в мене немає жодних сумнівів!

Олег ЛОКТЄВ

 

Ти станеш командиром!

Військо України
Powered by Ajaxy
Международный выставочный центр

Партнери проекту